Manapság az épületek elengedhetetlen részei a tűzjelző rendszerek. A különböző méretű tűzjelző rendszerek kivitelezése és karbantartása egyaránt kiemelt feladat: a kisebb, néhány érzékelőstől a nagyobb, akár több, hálózatba kötött tűzjelző központtal felépített rendszerig.

A tűzjelző rendszerek feladta, hogy a tüzet a lehető legkorábbi időpontban jelezze, hogy a helyszínen a mentési és oltási feladatok teljesítését a lehető legkorábban lehessen megkezdeni. Amennyiben a tűz érzékelése megtörtént, jelzést küldenek a távfelügyeleti központba vagy a tűzoltóságra, ahol az ott lévő diszpécser azonnal intézkedik. A tűzjelző rendszerek kiépítése mellett a másik kiemelt  tevékenység a telepített tűzjelző rendszerek üzemeltetése és karbantartása.

A tűzjelző rendszer kialakítása során a védendő területen általában több tűzjelző és tűzriasztási zóna is létrejön. A különböző tűzjelző zónák kiépítésének célja, hogy az esetleges tűzjelzések helyét minél gyorsabban és pontosabban lehessen azonosítani. A kialakított zónák az épületnek azon részei, melyek funkcionálisan jól elkülöníthetőek, önálló egységként kezelhetőek (gyártósor, mélygarázs, irodák, stb). Egy tűzjelző zónán belül több tűzérzékelő, kézi jelzésadó és vezérlőelem is elhelyezhető.

Egyszerűbb feladatok ellátására hagyományos tűzjelző központot, nagyobb épületek, fontosabb intézmények védelmére analóg intelligens tűzjelző központot kell alkalmazni.

A mai tűzjelző rendszerek a legmodernebb gyártási technológiák alkalmazásával készülnek és garantáltan magas minőségüknek köszönhetően idejében jelezhető az épületben keletkezett tűz.